5s (seiri, seiton, seiso, seiketsu, shitsuke)

. Friday, July 27
  • Agregar a Technorati
  • Agregar a Del.icio.us
  • Agregar a DiggIt!
  • Agregar a Yahoo!
  • Agregar a Google
  • Agregar a Meneame
  • Agregar a Furl
  • Agregar a Reddit
  • Agregar a Magnolia
  • Agregar a Blinklist
  • Agregar a Blogmarks

definisi kualiti


1. menepati kehendak piawaian (crosby)
2. memenuhi kepuasan pelanggan (ishikawa)
3. kesesuaian untuk penggunaan (juran)
4. darjah kecemerlangan (kamus oxford)


kepentingan kualiti

1. kepuasan pelanggan
2. mengurangkan kos


kos kualiti

terbahagi kepada dua iaitu;

1. kos mengawal:
a. kos pencegahan: kos bagi mengelakkan daripada berlakunya kegagalan
b. kos penilaian: kos bagi menjalankan ujian dan pemeriksaan bagi menilai kualiti yang ditentukan diperlihara

2. kos kegagalan:
a. kegagalan dalaman: kos yang berpunca dari produk atau perkhidmatan yang gagal memenuhi kehendak kualiti sebelum ianya dihantar kepada pelanggan
b. kos hail daripada produk atau perkhidmatan yang gagl memenuhi kehendak kualiti selepas penghantaran


definisi amalan 5s

merupakan satu konsep kebersihan di tempat kerja yang bertujuan untuk mengekal dan memperbaiki amalan-amalan penjagaan kebersihan yang telah dijalnkan di tempat kerja


3 kategori tempat kerja

1. tempat kerja kelas 3:
a. para pekerja membuang sampah merata-rata dan tiada siapa yang membersihkannya
b. sentiasa berselerak dan tiada siapa membersihkannya

2. tempat kerjas kelas 2:
a. sekumpulan orang membuang sampah dan sekumpulan lagi membersihkannya

3. tempat kerja kelas 3
a. tiada pekerja membuang sampah merata-rata
b. pekerja sendiri melakukan proses pembersihan


makna dan prinsip 5s

1. seiri: 'asingkan', iaitu mengasingkan barang-barang yang tidak diperlukan di tempat kerja dan membuangnya
a. mengadakan krateria pembuangan berdasarkan kepada darjah keperluan barangan
b. membuang barang2 yang tidak diperlukan kepunyaan sendiri, orang lain dan syarikat

2. seiton: 'susun', iaitu menyusun barang2 dan peralatan dengan teratur dan kemas
a. zon2 ditandakan untuk bahan mentah, barangan dalam proses dan barangan siap
b. perkakas2 disusun dengan kemas dan diletakkan berdekatan dengan tempat pengunaan

3. seiso: 'bersih', membersihkan tempat kerja dengan rapi supaya tiada sampah dan habuk di atas lantai, barang-barang, mesin dan perkakas
a. menentukn apakah yang perlu dibersihkan dan siapakah yang bertanggungjawab untuk menjalan proses pembersihan
b. menentukan kaedah-kaedah yang kan digunakan untuk menjlankan proses pembersihan.

4. seiketsu: 'piawai', memelihara taraf penjagaan kebersihan dan penyusunan tempat kerja yang tinggi di setiap masa melalui pengurusan visual dan pempiawaian
a. mengadakan tanda-tanda untuk mencegah pekerja daripada membuat ralat-ralat
operasi
b. menyediakan manual 5s

5. shitsuke: 'disiplin', melatih pekerja supaya mematuhi peraturan-peraturan penjagaan kebersihan
a. pembentukan sikap melalui latihan 5s
b. melaksanakan amalan 5s secara harian, mingguan dan berkala

0 comments: